Od Kwiatu do Zapachu 

Każdego roku, na przełomie maja i czerwca, wcześnie rano, zazwyczaj jeszcze przed godziną 4 nasi pracownicy rozpoczynają zbiór plonów z pachnących pól w sercu Różanej Doliny. Surowe sylwetki bałkańskich gór na północy i Sredna Gora od południa otaczają słodko pachnące organiczne róże. Piękna i delikatna róża damasceńska otwiera swoje płatki we wczesnych godzinach porannych, właśnie wtedy  jest w pełnym rozkwicie. Wówczas zbieranie plonów na plantacjach Alteya Organics ma swój początek.
Dolina róż Alteya Organics
Zbieranie róż jest bardzo trudnym i pracochłonnym procesem, który wykonuje się tylko i wyłącznie ręcznie gdyż maszyny zniszczyłyby delikatne rośliny.  Pokryte poranną rosą płatki róż zbierane są jeden po drugim. Aby uzyskać najwyższej jakości olej różany, kwiaty muszą być zerwane zanim słońce zacznie zbyt mocno świecić wyparowując z nich drogocenny olejek.



Ekologiczne uprawy róż są znacznie trudniejsze w porównaniu do rolnictwa konwencjonalnego, które Zapach różyoparte jest na trujących nawozach sztucznych i pestycydach. Rolnictwo ekologiczne wymaga także więcej siły roboczej. Wraz ze swoim długoterminowym projektem w Różanej Dolinie, Alteya Organics oferuje zatrudnienie dla ludności lokalnej oraz drowe środowisko pracy pozwalając jej zapewnić być dla siebie i swoich rodzin.



Po zakończeniu dziennego zbioru róż, wszystkie świeże kwiaty są zabierane do destylarni, gdzie od razu poddawane są procesowi destylacji. Płatki umieszcza się w specjalnym naczyniu ze sprężoną wodą. Potem strumień pary – uzyskany dzięki optymalnej temperaturze – powoli podchodzi przez tubę do góry, a kiedy dosięgnie kwiaty, uwalnia eteryczny olejek. Aromatyczna para zostaje następnie schłodzona i zagęszczona. W końcowym etapie dochodzi do oddzielenia olejku od wody różanej.

(Daniel Boycheva)

Destylacja Parowa

Destylacja parowa została wynaleziona na początku XI wieku przez Ibn Sina, chemika perskiego pochodzenia znanego również jako Avicenna.  Opracował on metodę ekstrakcji olejku o zniewalającym, kwiatowym zapachu. Jego wynalazek znacznie się przyczynił do rozwoju przemysłu perfumeryjnego w następnych wiekach.

„Destylacja olejku różanego to połączenie kunsztu i sztuki”, mówi Andon Petrov, menedżer destylarni firmy Alteya. „Mamy ponad 14 lat doświadczenia w procesie wytwarzania olejku, a tradycyjna bułgarska technika jest wciąż doskonalona. Róże to niezwykle delikatne kwiaty i zachowanie ich cennych, terapeutycznych właściwości jest trudnym, wymagającym dużej wiedzy i odpowiednich zdolności zadaniem.” 
 
 
destylacja parowa
 
Firma Alteya udoskonaliła proces destylacji, który jest teraz bardziej złożony i kosztowny w wykonaniu, jednak zapewnia wyższą jakość i klasę terapeutyczną olejku różanego.
 
Powietrze w destylarni Alteya przesycone jest aromatem bułgarskiej róży. Uzyskany z niej najczystszy olejek posiada ten sam, piękny zapach i odznacza się szeregiem zbawiennych dla zdrowia i urody właściwości: oczyszcza, regeneruje i odmładza.