Od wieków Bułgaria słynie z produkcji najlepszej jakości różanego olejku eterycznego na świecie. Pochodzący bezpośrednio z rodzinnych gospodarstw różanych, nasz olejek różany jest uważany za najwyższej jakości o słodkim i głębokim wielowarstwowym zapachu. Istnieje wiele czynników, które przyczyniają się do ogólnej jakości tego cennego olejku.
Nasze gospodarstwa różane znajdują się w sercu bułgarskiej Doliny Róż, znanej jako światowe centrum produkcji olejku różanego. Otoczona dwoma majestatycznymi górami – Bałkanicą i Sredną Górą – Dolina Róż uważana jest za miejsce o najlepszej strukturze gleby, wilgotności powietrza, zachmurzeniu i opadach dla uzyskania najszlachetniejszego olejku różanego na świecie. Specyficzne naturalne warunki geograficzne – łagodny klimat zimowy i korzystne temperatury w lutym i marcu, wysoka wilgotność powietrza w maju i czerwcu, a także piaszczysta gleba leśna przyczyniają się do produkcji nieporównywalnego w jakości olejku różanego.
Kolejnym czynnikiem, który odgrywa istotną rolę w jakości olejku różanego jest metoda destylacji. Skrupulatnie wybieramy świeże kwiaty róży, które przechodzą przez specjalny proces destylacji, który w pełni zachowuje biodynamiczną synergię rośliny różanej. Jest on droższy i trudniejszy do przeprowadzenia w porównaniu z najczęściej stosowaną metodą destylacji, jednak zapewnia wyższą jakość olejku różanego klasy terapeutycznej.