Co to jest guma guar? Zalety i zastosowanie

Spis treści

Guma guar to powszechnie spotykany sproszkowany produkt używany głównie do stabilizacji, emulgowania i zagęszczania konsystencji niektórych produktów spożywczych i przemysłowych. Gumę guar znajdziemy w wielu produktach, między innymi w butelkowanym mleku kokosowym lub migdałowym, jogurtach, zupach, suplementach błonnikowych i balsamach do ciała.

Otrzymywana jest poprzez łuskanie, mielenie i selekcjonowanie roślin strączkowych o nazwie fasola guar. “Roślina guar” użyta do wytworzenia tego produktu ma nazwę gatunkową Cyamopsis tetragonolobus.

Guma guar, jako dodatek do żywności, zwykle występuje w postaci proszku. Odrobina guaru ma bardzo duże właściwości absorpcji wody i błyskawicznie zwiększa lepkość, również w zimnej wodzie. Badania wykazały, że zdolność gumy guar do utrzymywania wody i tendencje do tworzenia żelu umożliwiają jej pęcznienie od 10 do 20 razy!

Mimo że guma guar ma pewne zalety i potrafi poprawić konsystencję żywności, to podobnie jak inne substancje emulgujące stosowane w wielu przetworzonych produktach spożywczych, może mieć potencjalne negatywne skutki uboczne.

W przypadku niektórych osób może wywoływać problemy trawienne, dlatego nie jest to substancja, którą należy spożywać w dużych ilościach. Mimo to, jeśli spożywana jest z umiarem, okazuje się być lepszym wyborem niż inne emulgatory.

Fakty żywieniowe

W połączeniu z wodą lub płynem gęstnieje, dając żelową konsystencję, która zwykle dobrze trzyma się przy niewielkich zmianach temperatury lub ciśnienia.

Nie musimy obawiać się, że guma guar zmieni wygląd naszego produktu, ponieważ jej kolor jest w odcieniach żółto-białych. Guma guar ma również bardzo słaby smak i nie wydziela zapachu – w rzeczywistości jest uważana za praktycznie bezwonną – dzięki czemu jest przydatnym dodatkiem do wielu rodzajów produktów spożywczych.

Guma guar zachowuje się w taki sam sposób, jak znacznie bardziej przetworzone środki zagęszczające lub stabilizujące, takie jak karagen, więc jest dobrą naturalną alternatywą podczas przygotowywania domowych i kosmetycznych receptur.

Unikalną cechą gumy guar jest to, że nie rozpuszcza się w olejach, smarach, węglowodorach, ketonach i estrach, dzięki czemu jest pomocna w stabilizowaniu substancji tłuszczowych.

Guma guar jest produktem wegańskim, ponieważ pochodzi z fasoli.

Guma guar i jej pozytywne działanie

Wysoki poziom cholesterolu

Przyjmowanie gumy guar może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu wśród osób mających problem z jego podwyższonym poziomem. Guma guar i pektyna, podawane wraz z niewielką ilością nierozpuszczalnego błonnika, mają również wpływ na obniżenie całkowitego cholesterolu i “złego” cholesterolu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), ale nie wpływają na “dobry” cholesterol lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL) lub inne tłuszcze we krwi zwane trójglicerydami.

Dolegliwości związane z biegunką

Dodanie określonego produktu zawierającego gumę guar do podawanego osobom w ciężkim stanie pożywienia może skrócić przebieg biegunki i zredukować liczbę płynnych stolców.

Wysokie ciśnienie krwi

Spożywanie gumy guar wraz z posiłkami może obniżyć ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem.

Guma guar – zastosowanie

Do zagęszczania sosów

Z pewnością każdy posiada w domu różnego rodzaju mąki i skrobie, takie jak na przykład skrobia kukurydziana lub tapioka, wszystkie można dodać do przepisu swojej domowej potrawy. Ale jaki jest z nimi problem? Każda z tych mąk i skrobi ma odmienne właściwości, dlatego też wybór jednej z nich może okazać się nie lada wyzwaniem. Co więcej, osoby przestrzegające diety niskowęglowodanowej lub ketogenicznej mogą mieć problem z tym, że już nawet łyżka stołowa tych rodzajów substancji może drastycznie wpłynąć na zawartość składników odżywczych w potrawie. Guma guar to świetny zamiennik zagęszczacza, który jest pozbawiony smaku i z powodzeniem nadaje się do niemal każdego przepisu. Guma guar ma istotną przewagę względem innych zagęszczaczy: jest odporna na działanie wysokich temperatur. Cząsteczki skrobi, na przykład proszku z maranty i proszku z tapioki, mogą drastycznie ucierpieć pod działaniem temperatury. Dodane do przepisu, który ma za wysoką lub za niską temperaturę, te substancje zagęszczające nie będą w stanie wykonać swojego zadania. Ze względu na to, że guma guar nie potrzebuje ciepła by prawidłowo funkcjonować, można ją dodawać do gorących i zimnych potraw, przy jednoczesnym zachowaniu jej właściwości zagęszczających. Warto dodać ją do przepisów na sosy sałatkowe lub ulubione smoothie, aby udoskonalić ich konsystencję.

Składnik do bezglutenowego pieczenia

Jeśli planujesz wypieki w wersji wegańskiej lub bezglutenowej, z pewnością spotkasz się z gumą guar. Zazwyczaj gluten w mące służy jako środek wiążący podczas pieczenia, przykładowo, chleba lub pizzy. Konsystencja i elastyczność zawdzięczane są właśnie glutenowi.

W przypadku przejścia na dietę bezglutenową, guma guar zapewni Ci te same korzyści, dzięki czemu wypieki będą smakować tak równie dobrze, jeśli nie lepiej. Guma guar wspomaga proces zagęszczania, nadaje miękkość i puszystość wypiekom, sprawiając, że zyskują one pożądaną konsystencję.

Ilość gumy guar uzależniona jest od wybranego dania, jednak przepisy na chleb wymagają przeważnie około jednej łyżeczki gumy na szklankę mąki bezglutenowej. Z kolei wyroby takie jak babeczki, herbatniki, a nawet ciasta potrzebują jej nieco więcej.

Poprawa konsystencji produktów mrożonych

Guma guar sprawdza się w przypadku przestrzegania określonych ograniczeń dietetycznych. Nie zawierająca glutenu, wegańska i przyjazna dla keto, guma guar może ułatwić radzenie sobie z nawet najbardziej rygorystycznymi ograniczeniami dietetycznymi. Dodając gumę guar do mrożonych deserów, takich jak lody i smoothies, możesz uzyskać delikatniejszą i gładszą konsystencję. W ten sposób mrożone produkty nie będą zamieniać się w przypominające bryły lodu bloki. Guma guar może być także użyta do produkcji dżemów. Aby uzyskać idealny dżem przechowywany w lodówce, dodaj odrobinę gumy guar do słodkich jagód lub świeżych owoców. 

Guma guar ma wiele zalet, zwłaszcza w kuchni bezglutenowej, jednak może mieć też potencjalne wady. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, nadmiar gumy guar może wywoływać zaburzenia trawienia u osób szczególnie wrażliwych. 

Udostępnij:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Spis treści
Zobacz także