Róża to zachwycający kwiat, obok którego trudno jest nam przejść obojętnie. Wpływa na to nie tylko jej unikalny wygląd, ale również zniewalający aromat. Chociaż większość z nas traktuje ją jak ozdobę, warto wiedzieć, że skrywa ona w sobie także wiele cennych właściwości, które znajdują szerokie zastosowanie zarówno w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym, jak i w kuchniach całego świata. Suszone pąki róż to produkt, który możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów, a picie przygotowanej z nich aromatycznej herbaty to tylko jeden z nich. W dalszej części artykułu dowiesz się, dlaczego suszone pąki róży damasceńskiej są tak cenne i dlaczego warto wykorzystać je zarówno podczas tworzenia domowych kosmetyków, jak i w codziennej kuchni.
Kwiat róży – symbol zdrowia, piękna i miłości
Oprócz tego, że jest utożsamiana z niepowtarzalnym aromatem, róża stanowi także popularny symbol miłości oraz oddania. Wiele kobiet docenia, kiedy zostaje nimi obdarowana przez ukochanego mężczyznę. Co ciekawe, symboliczne znaczenie niniejszych kwiatów sięga tysięcy lat wstecz. Jeszcze w czasach starożytnych, ten niezwykły kwiat kojarzony był zarówno z miłością, jak i kobiecym pięknem. Informacje na ten temat możemy odnaleźć w licznych mitach oraz poematach, które powstawały na przestrzeni kolejnych dziesięcioleci.
Przykładów nie trzeba długo szukać, bo Safona (najsłynniejsza poetka epoki starożytnej Grecji) nazywana była przez wielu królową róż. W kulturze hinduistycznej niniejszy kwiat kojarzony jest na natomiast z boginią Lakszmi (uznawaną za jedną z najpiękniejszych kobiet, patronkę szczęścia, bogactwa oraz płodności). Zgodnie z niniejszymi wierzeniami, Lakszmi miała narodzić się we wnętrzu róży.
Biorąc pod uwagę jej niepowtarzalny aromat, wygląd, a także unikalne właściwości zdrowotne, trudno się dziwić, że róża po dziś dzień uznawana jest za symbol piękna, miłości i młodości. Dlatego też, na szeroką skalę wykorzystywana jest w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Warto jednak wiedzieć, że suszone pąki róż znajdują zastosowanie także w kuchni – i to nie tylko podczas przyrządzania deserów.
Bułgarska róża damascena – źródło niepowtarzalnego aromatu i cennych składników
Podróżując po świecie możemy spotkać liczne gatunki róż. Niemniej jednak, większości z nich trudno jest się równać z niepowtarzalnym pięknem i aromatem bułgarskiej róży damascena. Ten unikalny kwiat wyróżnia się nie tylko bogatą zawartością cennych olejków eterycznych, ale także subtelnym i świeżym smakiem oraz aromatem.
Co sprawia, że róża damasceńska jest tak wyjątkowa? Między innymi miejsce, w którym ma szansę wzrastać, a mianowicie Dolina Róż odznaczająca się niepowtarzalnym mikroklimatem, który sprawia, że płatki bułgarskiej róży damascena obfitują w tak dużą ilość cennych dla naszego zdrowia składników.
Tym, co czyni produkty z róży damasceńskiej unikalnymi na rynku światowym, to fakt, że są one tworzone z płatków kwiatów zbieranych ręcznie w świetle wschodzącego słońca. To właśnie wtedy, te aromatyczne kwiaty gromadzą w swoich płatkach największą ilość olejków eterycznych, które wzmacniają nie tylko ich walory aromatyczne, ale także trwałość. Zebrane o wschodzie słońca kwiaty, które następnie są suszone w blasku bułgarskich promieni, wykazują wysoką zawartość składników bioaktywnych, sprzyjających naszemu zdrowiu oraz dobremu samopoczuciu.
Trudno opisać słowami, jak szerokie zastosowanie znajdują kwiaty róży damasceńskiej. Warto jednak wiedzieć, że uznawane są za cenny element aromaterapii, zabiegów odmładzających, a także za cenny składnik kuchenny w wielu regionach świata. Ponadto, suszone pąki róży damasceńskiej wykorzystywane są podczas produkcji najbardziej prestiżowych perfum, a także kosmetyków pielęgnacyjnych. Nic w tym dziwnego, bo kto raz miał szanse zachwycić się ich niepowtarzalnym aromatem, pragnie zachować go przy sobie na dłużej.
Suszone pąki róży damasceńskiej w Twoim domowym SPA
Suszone pąki róży damasceńskiej to skarbnica obłędnego aromatu, a także cennych dla zdrowia naszej skóry składników. Znajdziemy w nich zestaw niezbędnych przeciwutleniaczy (w tym witaminę E), które odpowiadają za spowolnienie procesów starzenia się skóry, a także zapewnienie jej zdrowego i promiennego wyglądu. Suszone pąki róż powinni mieć w swojej kosmetyczce wszyscy miłośnicy naturalnej, a zarazem efektywnej pielęgnacji. Oto kilka naszych propozycji na to, jak wykorzystać suszone pąki róży damasceńskiej w swoimi domowym SPA.
Propozycja 1 – AROMATYCZNA KĄPIEL z dodatkiem suszonych pąków róży damasceńskiej, a także odżywczej soli, w zaledwie kilka chwil zapewni Ci błogie uczucie odprężenia i sprawi, że skóra stanie się niezwykle miękka.
Propozycja 2 – RÓŻANY PEELING DO CIAŁA przygotowany na bazie suszonych pąków róży damasceńskiej z dodatkiem naturalnego cukru trzcinowego. Wspomniane składniki należy połączyć z wybranym olejem bazowym (np. olejem kokosowym), a następnie ucierać, aż do powstania jednolitej konsystencji. Następnie, z pomocą przygotowanego peelingu należy wykonać dokładny masaż ciała, a po zabiegu opłukać ciało chłodną wodą. Po tak przeprowadzonym zabiegu, możesz cieszyć się nie tylko gładką, ale także zniewalająco pachnącą skórą.
Propozycja 3 – RÓŻANA MASECZKA DO TWARZY przygotowana z zaledwie trzech składników. Wystarczy połączyć ze sobą garść suszonych pąków róży damasceńskiej, kilka łyżek jogurtu naturalnego i jedną łyżeczkę miodu manuka. Tak przygotowaną maseczkę należy nałożyć na twarz i pozostawić na około 20-30 minut. Następnie, całą maseczkę należy zmyć z twarzy przy pomocy letniej wody.
Oprócz wymienionych wyżej propozycji, suszonych pąków róży damasceńskiej możemy także użyć do produkcji domowych świec zapachowych oraz mydeł. Dodatkowo, przy użyciu odpowiednich składników, możemy przygotować również doskonały tonik różany, który świetnie sprawdza się w codziennej pielęgnacji skóry dotkniętej problemem trądziku młodzieńczego.
Suszone pąki róż w twojej kuchni
Chociaż suszone pąki róży damasceńskiej kojarzą nam się głównie z przemysłem kosmetycznym, warto wiedzieć, że nie tylko na Bałkanach, ale także w regionie Bilskiego Wschodu oraz Afryki Północnej, róże stanowią bardzo popularny produkt spożywczy.
Suszone, a następnie mielone pąki róż stanowią cenny składnik przypraw do kasz oraz mięs. Aromat z płatków niniejszych kwiatów to natomiast niezastąpiony element licznych ciast, lodów i napojów. Z pąków różanych możemy bowiem przygotować nie tylko aromatyczne syropy, ale także konfitury oraz herbaty.
Jednym z najpopularniejszych różanych przysmaków jest bez wątpienia rachatłukum, które przypomina galaretkę. Ten niezwykły smakołyk aromatyzowany jest niczym innym jak wodą różaną. Czasem, w jego wnętrzu możemy znaleźć nawet całe pąki tych niezwykłych kwiatów. Jeśli zapragniesz kiedyś odwiedzić Maroko, z pewnością należy skosztować tam unikalnych ciasteczek pistacjowych o nazwie ghriba. Sekret ich niepowtarzalnego smaku ukryty jest nie tylko w orzechach, ale przede wszystkim w wodzie różanej, która jest niezastąpiona podczas procesu ich wytwarzania.
Nie tylko podczas dalekich podróży, ale także w Twojej domowej kuchni możesz odkryć niezwykły smak pąków różanych. Suszone kwiaty róży damasceńskiej odznaczają się bowiem niepowtarzalnym, lekko orzeźwiającym smakiem. Oto kilka naszych propozycji na to, jak wykorzystać suszone pąki róży damasceńskiej w Twojej kuchni.
- Wzbogać smak domowej konfitury dodając do niej utarte pąki kwiatów różanych;
- Przyrządź swój własny cukier różany, który świetnie sprawdzi się w roli dodatku do wypieków, a także Twoich ulubionych napojów;
- Zaskocz swoich gości doskonałą w smaku nalewką różaną, z której możesz przygotować niepowtarzalny drink.
Ekologiczna herbata z pąków róży damasceńskiej – rozkoszuj się jej niepowtarzalnym smakiem i aromatem
Za sprawą cennych wartości odżywczych zawartych w suszonych pąkach róży damasceńskiej, postanowiono rozpowszechniać przygotowywanie z niej doskonałej herbaty, która już za sprawą swojego niepowtarzalnego aromatu jest w stanie zapewnić nam błogie uczucie odprężenia.
A jak systematyczne picie ekologicznych pąków róż może wpłynąć na nasze zdrowie?
- Dzięki bogatej zawartości witaminy C, ekologiczna herbata z pąków róży damasceńskiej może przyczynić się do zwalczania szkodliwego wpływu wolnych rodników na nasz organizm;
- Za sprawą unikalnej zawartości przeciwutleniaczy oraz witamin, wprowadzenie niniejszej herbaty do zrównoważonego stylu życia może sprzyjać wzmocnieniu organizmu, a nawet wspomóc problemy trawienne;
- Zdaniem niektórych ekspertów z dziedziny fitoterapii, ekologiczna herbata z pąków róży damasceńskiej może nawet wesprzeć proces oczyszczania organizmu z nadmiaru szkodliwych toksyn, a tym samym zapewnić nam lepsze samopoczucie psycho-fizyczne.
Ekologiczna herbata z pąków róży damasceńskiej dostępna w sklepie Alteya Organics odznacza się przyjemnym, słodko-kwaśnym smakiem i delikatnym aromatem. Jest łatwa w przygotowaniu. Wystarczy zalać suszone pąki wrzątkiem, a następnie odczekać kilka minut, by móc cieszyć się jej niepowtarzalnym smakiem.
Podsumowanie
Róża damascena to bez cienia wątpliwości jeden z najcenniejszych kwiatów. Zachwyca nas ona zarówno swoim pięknem, jak i zawartością dobroczynnych składników, wpływających na poprawę naszego samopoczucia. Suszone pąki róży damasceńskiej to cenny produkt na rynku kosmetycznym, a ponadto znajdują one szerokie zastosowanie w kuchniach całego świata. Produktem, który już dziś warto spróbować jest z pewnością niezwykle aromatyczna i pełna zdrowia, ekologiczna herbata z suszonych pąków róży damasceńskiej, którą już dzisiaj znajdziesz w sklepie Alteya Organics
Źródła:
- Awale S., Tohda C., Tezuka Y., Miyazaki M., Kadota S., Protective Eff ects of Rosa Damascena and its Active Constituent on Ab(25–35)-Induced Neuritic Atrophy, eCAM 2009, 149, 1–8;
- Boskabady M.H., Kiani S., Rakhshandah H., Relaxant Eff ects of Rosa Damascena on Guinea Pig Tracheal Chains and its Possible Mechanism(s), J Ethnopharmacol 2006, 106, 377–382;
- Gholamhoseinian A., Fallah H., Sharifi far F., Inhibitory Eff ect of Methanol Extract of Rosa Damascena Mill. Flowers on A-Glucosidase Activity and Postprandial Hyperglycemia in Normal and Diabetic Rats, Phytomedicine 2009, 16, 935–941;
- Kheirabadi M., Moghimi A., Rakhshande H., Rassouli MB., Evaluation of Th e Anticonvulsant Activities of Rosa Damascena on Th e PTZ Induced Seizures in Wistar Rats, J Biol Sci 2008, 8, 426–430;
- Ramezani R., Moghimi A., Rakhshandeh H., Ejtehadi H., Kheirabadi M., Th e Eff ect of Rosa Damascena Essential Oil on Th e Amygdala Electrical Kindling Seizures in Rat, Pak J Biol Sci 2008, 11, 746–751;
- Saxena M., Shakya AK., Sharma N., Shrivastava S., Shukla S., Th erapeutic Effi cacy of Rosa Damascena Mill. On Acetaminophen-Induced Oxidative Stress in Albino Rats, J Environ Pathol Toxicol Oncol 2012, 31 (3), 193–201.
.